Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe zapiekanki z mięsem mielonym i serem przygotowane w formie do muffinek to świetny pomysł na imprezową przekąskę.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31224
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3644
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4619
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31224
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3644
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4619
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Składniki
Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i ostrą paprykę. Smaż jeszcze przez krótką chwilę, mieszając zawartość patelni.
Dołóż na patelnię mięso. Wysmaż je, pod koniec dodając ketchup, oregano i cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Pokrusz drożdże i rozpuść w wodzie. Dodaj dwie łyżki mąki i cukier. Wymieszaj zaczyn i na 15 minut odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoja objętość.
Połącz zaczyn z resztą mąki i solą. Dodaj oliwę. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (pod przykryciem ze ściereczki). W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Zagnieć ciasto ponownie i podziel na 12 równych części. Z porcji uformuj kulki i rozpłaszcz je dłonią lub rozwałkuj na grube placuszki. Wyłóż nimi wgłębienia natłuszczonej formy na 12 muffinek.
Pokrój w kostkę cheddar. Wymieszaj z mięsnym sosem. Nałóż porcję sosu do każdego z wgłębień formy z ciastem. Odstaw formę w ciepłe miejsce jeszcze na kwadrans, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 15 minut.