Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47365

Dodano:

Odsłon: 11579

Mamy tutaj amatorów kalafiora? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie go w takim stylu.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka radicchio
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Marchew ścieramy na dużych oczkach.
    Cebulę i radicchio siekamy.
    Boczek kroimy w kostkę.
    Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.
    Zapiekamy 45 min. w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans w termoobiegu, bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń