Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie danie o wyrazistym smaku. Będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 846
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 846
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Czosnek posiekaj i podsmaż go na patelni, na oliwie, przez kilka minut.
Dodaj szpinak, a następnie przykryj pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj, w razie potrzeby dolewając wody. Objętość liści powinna się znacznie zmniejszyć.
Dopraw szpinak solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie odcedź i posiekaj. Odłóż do ostygnięcia i wymieszaj liście z ricottą. Dodaj połowę parmezanu.
Przygotuj sos beszamelowy.
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj całość do powstania gęstej, pachnącej zasmażki.
Dolej mleko i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dopraw przyprawami do smaku.
Złóż danie.
Rozprowadź 2-3 łyżki sosu na dnie naczynia żaroodpornego.
Rurki cannelloni napełnij całkowicie farszem i odkładaj do naczynia, na warstwę sosu.
Całość posyp tartą mozzarellą, a następnie polej pozostałym sosem beszamelowym. Równomiernie posyp wierzch resztą parmezanu.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub wg instrukcji na opakowaniu makaronu.
Zapiekany makaron rurki podawaj natychmiast po przygotowaniu.