Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie danie o wyrazistym smaku. Będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 955
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4170
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 955
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4170
Składniki
Czosnek posiekaj i podsmaż go na patelni, na oliwie, przez kilka minut.
Dodaj szpinak, a następnie przykryj pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj, w razie potrzeby dolewając wody. Objętość liści powinna się znacznie zmniejszyć.
Dopraw szpinak solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie odcedź i posiekaj. Odłóż do ostygnięcia i wymieszaj liście z ricottą. Dodaj połowę parmezanu.
Przygotuj sos beszamelowy.
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj całość do powstania gęstej, pachnącej zasmażki.
Dolej mleko i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dopraw przyprawami do smaku.
Złóż danie.
Rozprowadź 2-3 łyżki sosu na dnie naczynia żaroodpornego.
Rurki cannelloni napełnij całkowicie farszem i odkładaj do naczynia, na warstwę sosu.
Całość posyp tartą mozzarellą, a następnie polej pozostałym sosem beszamelowym. Równomiernie posyp wierzch resztą parmezanu.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub wg instrukcji na opakowaniu makaronu.
Zapiekany makaron rurki podawaj natychmiast po przygotowaniu.