Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie danie o wyrazistym smaku. Będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 872
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2840
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 872
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2840
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Składniki
Czosnek posiekaj i podsmaż go na patelni, na oliwie, przez kilka minut.
Dodaj szpinak, a następnie przykryj pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj, w razie potrzeby dolewając wody. Objętość liści powinna się znacznie zmniejszyć.
Dopraw szpinak solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie odcedź i posiekaj. Odłóż do ostygnięcia i wymieszaj liście z ricottą. Dodaj połowę parmezanu.
Przygotuj sos beszamelowy.
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj całość do powstania gęstej, pachnącej zasmażki.
Dolej mleko i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dopraw przyprawami do smaku.
Złóż danie.
Rozprowadź 2-3 łyżki sosu na dnie naczynia żaroodpornego.
Rurki cannelloni napełnij całkowicie farszem i odkładaj do naczynia, na warstwę sosu.
Całość posyp tartą mozzarellą, a następnie polej pozostałym sosem beszamelowym. Równomiernie posyp wierzch resztą parmezanu.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub wg instrukcji na opakowaniu makaronu.
Zapiekany makaron rurki podawaj natychmiast po przygotowaniu.