Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany makaron z dynią to sprytne i smakowite danie, które z pewnością zaskoczy każdego. Cannelloni wypełnione kremowym nadzieniem z dyni, zapieczone pod warstwą złocistego sera – tak naprawdę jest prostsze niż myślisz! Ta potrawa łączy delikatność makaronu i sosu beszamelowego z jesiennym smakiem dyni, a efekt? Pełen aromatu, koloru i… pysznego smaku w każdym kęsie. Idealne, gdy chcesz zjeść pożywny, ciepły posiłek bez spędzania całego dnia w kuchni!
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2139
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 274
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8048
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 737
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2139
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 274
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8048
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 737
Składniki
Dynię umyj, przekrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Możesz zostawić ją ze skórką. Pokrój dynię w kostkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie polej rozpuszczonym masłem lub oliwą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i wymieszaj. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle, dodaj upieczone kawałki dyni i chwilę trzymaj na ogniu. Przełóż podsmażone warzywa do kielicha blendera, dodaj ricottę i zblenduj na gładki mus. Powstałym nadzieniem faszeruj cannelloni i ułóż w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż się zrumieni. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Gotuj, aż powstanie gęsty sos i zdejmij z ognia. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj 2-3 łyżki drobno startego sera i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem polej makaron, posyp resztą startego sera i zamknij pokrywę naczynia do zapiekania. Wstaw potrawę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut.
Gotowy zapiekany makaron z dynią wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5-7 minut, po czym skrop olejem z pestek dyni i podawaj.