Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makarony mogę jeść zawsze i wszędzie, w każdej postaci :-), tym razem w wersji smacznej zapiekanki z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą i jak to bywa z zapiekankami, lepiej smakuje niż wygląda :-)
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 34
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6128
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5691
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 259
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 34
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6128
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5691
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 259
Składniki
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, przesmażyć, przyprawić sola, pieprzem i opcjonalnie włoską przyprawą, dodać pokrojony w kostkę czosnek i w talarki por, jeszcze chwilę smażyć. Zalać sosem pomidorowym (przecier rozpuścić w wodzie - ok. 1/2 szkl., przyprawić suszoną bazylią i delikatnie solą) i gotowac na małym ogniu ok. 3-5 min. Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem, wyłożyć 2/3 makaronu, na to wyłozyć równomiernie mięso w sosie, ułozyć pokrojoną w plastry mozzarellę i lekko porwane listki świeżej bazylii.
Na wierzch wyłożyć resztę makaronu. Jajka roztrzepać trzepaczką razem ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron, posypać startym serem. Piec ok. 35 min. w temp. 190 st.
Smacznego :-)