Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijaski z kaszą i prawdziwkami

Zawijaski z kaszą i prawdziwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27076

Dodano:

Odsłon: 14065

Propozycja na oryginalne, puszyste i delikatne naleśniki kukurydziano - gryczane, wypełnione farszem z kaszy gryczanej i prawdziwków. Zawijaski są smaczne, aromatyczne i bardzo sycące, a całe danie bezglutenowe.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki cukru brzozowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 białe cebule
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zawijaski z kaszą i prawdziwkami

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Grzyby namaczamy - wieczorem zalewamy je przegotowaną wodą i wstawiamy do lodówki.

    Następnego dnia prawdziwki odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy je świeżą wodą. Gotujemy około 20 minut od momentu zawrzenia.

    Podgotowane grzybki odsączamy, a w powstałym wywarze gotujemy kaszę gryczaną (wodę delikatnie solimy i dodajemy odrobinę masła lub oleju).

    Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju.

    Następnie prawdziwki wraz z podsmażoną cebulką mielimy w maszynce do mięsa.

    Do powstałej "mielonki" grzybowo - cebulowej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mielony kminek, majeranek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz odstawiamy.

  2. PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:

    Do miski dodajemy obie mąki, sól, sodę, cukier brzozowy, olej, 2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut.

    Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i ponownie mieszamy.

    Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na delikatnie złoty kolor.

  3. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej farszem i zawijamy.

    Zawijaski świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, a także sosem czosnkowym czy tzatzikami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monisiak81 15 grudnia 2015 kiedyś mi wychodziły, a teraz niedawno jak robiłam to aż się lewą nogą musiałam przeżegnać że mi naleśniki nie wychodzą. Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo wyglądają PRZE REWELACYJNIE :) mniam, pyszności, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 24 sierpnia 2014 Na pewno smaczne, z checia wyprobuje. Pozdrawiam serdecznie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 24 sierpnia 2014 Doskonałe. Wszystko co z grzybami biorę w ciemno. :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 23 sierpnia 2014 Trochę mnie na Smakerze nie było - a tu w międzyczasie tyle nowych, przesmacznych przepisów, mam mnóstwo zaległości do nadrobienia ;) Naleśniki rewelacyjne! Właśnie zaopatrzyłam się w nową porcję mąki kukurydzianej i planuje wypróbować Twój przepis :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 sierpnia 2014 naleśniki wyglądają super :-) i z pewnością z takim farszem są bardzo smaczne. Na pewno wypróbuję :-).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń