Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na oryginalne, puszyste i delikatne naleśniki kukurydziano - gryczane, wypełnione farszem z kaszy gryczanej i prawdziwków. Zawijaski są smaczne, aromatyczne i bardzo sycące, a całe danie bezglutenowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
PRZYGOTOWANIE FARSZU: Grzyby namaczamy - wieczorem zalewamy je przegotowaną wodą i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia prawdziwki odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy je świeżą wodą. Gotujemy około 20 minut od momentu zawrzenia. Podgotowane grzybki odsączamy, a w powstałym wywarze gotujemy kaszę gryczaną (wodę delikatnie solimy i dodajemy odrobinę masła lub oleju). Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Następnie prawdziwki wraz z podsmażoną cebulką mielimy w maszynce do mięsa. Do powstałej "mielonki" grzybowo - cebulowej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mielony kminek, majeranek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW: Do miski dodajemy obie mąki, sól, sodę, cukier brzozowy, olej, 2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i ponownie mieszamy. Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na delikatnie złoty kolor.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej farszem i zawijamy. Zawijaski świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, a także sosem czosnkowym czy tzatzikami. Życzę smacznego! :)