Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, pożywna, lekko pikantna, (bo zbójnicka), potrawa na obiad, dla niespodziewanych gości jak również na imprezy. Szybko znika i będzie zapamiętana przez kubki smakowe na dłuższy czas.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Kotlety myjemy i osuszamy. kroimy na mniejsze kawałki, solimy i posypujemy pieprzem, wkładamy do natłuszczonego naczynia odpowiedniej wielkości gdzie będzie przygotowywana potrawa. Odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego i masła klarowanego. Nastepnie dodajemy boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, ogórki konserwowe, paprykę czerwoną. Krótko podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i zabielamy śmietaną lub cremem fraiche. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką.
Chwilę dusimy i zalewamy mięso w formie do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 170°C z termoobiegiem lub 200°C, grzanie góra/dół na 20-30 minut w zależności jakie mięso zapiekamy. Na 10 minut przed końcem zapiekania dodajemy ser mozzarella, mieszamy i dopiekamy do końca. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Uwagi: Do tego dania pasuje, bagietka, makaron, ryż lub dodatki, które nam odpowiadają. Tak samo jest z surówkami które lubimy. Można również zapiekać polędwiczki wieprzowe, krojone na 1 cm kawałki, które również wspaniale smakują.