Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze placki warzywne podawane ze szpinakiem i sosem warzywnym!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Szpinak: Szpinak należy dokładnie umyć (znajduje się w nim najczęściej sporo piachu). Na patelni rozgrzewamy oliwę (3-4 łyżki). Wyciskamy 3 ząbki czosnku i lekko je rumienimy. Dodajemy szpinak i lekko go blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak powinien puścić trochę wody, którą możemy odlać.
Sos pomidorowy: Pomidory kroimy w drobną kostkę (ja ich nigdy nie obieram ze skóry). W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (wyciskamy 2 ząbki). Kiedy się przyrumieni dodajemy pomidory. Smażymy wszystko aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz odrobiną miodu. Na koniec wszystko blendujemy.
Warzywa (ziemniaki, marchew i cebulę) należy zetrzeć (ja używam do tego blendera bo jestem małym leniuszkiem. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy dwa jajka i dodajemy mąkę orkiszową. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (polecam używać olejów nierafinowanych są dużo zdrowsze!) Formujemy placki (najlepiej okrągłe, danie później będzie ładnie wyglądać). Smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy po smażeniu na ręcznik papierowy aby je odsączyć z tłuszczu.
Podajemy przełożone szpinakiem a z wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu :)