Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 6456

Żeberka zrumienione na patelni a następnie duszone w piekarniku w kapuście kiszonej z dodatkiem marchwi. Pyszne i sycące danie, które można podawać z gotowanymi ziemniakami.

Składniki

  • żeberka wieprzowe 1 kg
  • majeranek 3 łyżki
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka płaska
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • czosnek 4 ząbki
  • kapusta kiszona 1 kg
  • marchew 1 szt duża
  • cebula 1 szt duża
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • pieprz czarny ziarnisty 5 ziaren
  • smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną, dwoma kostkami. Nacieramy przyprawami: majerankiem, kminkiem, paprykami, pieprzem i solą i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pamiętajmy, że w czasie pieczenia z kiszoną kapustą mięso "przejdzie" kwaśnym smakiem kapusty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 5 godz.

  2. Przygotowujemy kapustę: jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją najpierw przepłukać. Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy i przekładamy do garnka. Do kapusty dodajemy ok. 200 ml odciśniętego z kapusty soku. W razie potrzeby do kapusty możemy dolać odrobinę wody.
    Marchew obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kapusty.
    Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym smalcu i dodajemy do kapusty. Dodajemy również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i wszystko razem gotujemy ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając.

  3. Na patelnię na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy smalec i obsmażamy na rumiano z obu stron żeberka.
    Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego a na niej układamy obsmażone żeberka i przykrywamy resztą kapusty.

  4. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń