Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka zrumienione na patelni a następnie duszone w piekarniku w kapuście kiszonej z dodatkiem marchwi. Pyszne i sycące danie, które można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 141
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 141
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną, dwoma kostkami. Nacieramy przyprawami: majerankiem, kminkiem, paprykami, pieprzem i solą i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pamiętajmy, że w czasie pieczenia z kiszoną kapustą mięso "przejdzie" kwaśnym smakiem kapusty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 5 godz.
Przygotowujemy kapustę: jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją najpierw przepłukać. Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy i przekładamy do garnka. Do kapusty dodajemy ok. 200 ml odciśniętego z kapusty soku. W razie potrzeby do kapusty możemy dolać odrobinę wody. Marchew obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym smalcu i dodajemy do kapusty. Dodajemy również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i wszystko razem gotujemy ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy smalec i obsmażamy na rumiano z obu stron żeberka. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego a na niej układamy obsmażone żeberka i przykrywamy resztą kapusty.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.