Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka zrumienione na patelni a następnie duszone w piekarniku w kapuście kiszonej z dodatkiem marchwi. Pyszne i sycące danie, które można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną, dwoma kostkami. Nacieramy przyprawami: majerankiem, kminkiem, paprykami, pieprzem i solą i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pamiętajmy, że w czasie pieczenia z kiszoną kapustą mięso "przejdzie" kwaśnym smakiem kapusty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 5 godz.
Przygotowujemy kapustę: jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją najpierw przepłukać. Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy i przekładamy do garnka. Do kapusty dodajemy ok. 200 ml odciśniętego z kapusty soku. W razie potrzeby do kapusty możemy dolać odrobinę wody.
Marchew obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kapusty.
Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym smalcu i dodajemy do kapusty. Dodajemy również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i wszystko razem gotujemy ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy smalec i obsmażamy na rumiano z obu stron żeberka.
Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego a na niej układamy obsmażone żeberka i przykrywamy resztą kapusty.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.
Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje...
Odsłon: 11079
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 14
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 31
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 12
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 14
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 31
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 12
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną, dwoma kostkami. Nacieramy przyprawami: majerankiem, kminkiem, paprykami, pieprzem i solą i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pamiętajmy, że w czasie pieczenia z kiszoną kapustą mięso "przejdzie" kwaśnym smakiem kapusty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 5 godz.
Przygotowujemy kapustę: jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją najpierw przepłukać. Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy i przekładamy do garnka. Do kapusty dodajemy ok. 200 ml odciśniętego z kapusty soku. W razie potrzeby do kapusty możemy dolać odrobinę wody. Marchew obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym smalcu i dodajemy do kapusty. Dodajemy również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i wszystko razem gotujemy ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy smalec i obsmażamy na rumiano z obu stron żeberka. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego a na niej układamy obsmażone żeberka i przykrywamy resztą kapusty.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kopytka z młodych ziemniaków
Dania główne
Pyszna karkówka z patelni
Dania główne
Jajka w sosie koperkowym
Dania główne
"Serowy makaron" z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą
Kopytka z młodych ziemniaków
Doskonały przepis dla wszystkich fanów mącznych potraw. Kopytka z młodych zie...
Odsłon: 11
Pyszna karkówka z patelni
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 31