Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka duszone z warzywami

Żeberka duszone z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4807

Dodano:

Odsłon: 7185

Żeberka to chyba moje ulubione mięsko. Uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zapraszam na duszone żeberka z warzywami.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ok. 3 szklanki bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka duszone z warzywami

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, okrawamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na porcje. Posypujemy papryką słodką i obsmażamy na oleju na rumiano z obu stron. Obsmażone żeberka przekładamy do większego garnka zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Po pół godzinie duszenia dodajemy pokrojone w grubsze plasterki marchew oraz pieczarki. Pod sam koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Miękkie żeberka wyciągamy z garnka a sos zagęszczamy mąką roztrzepaną z odrobinie wody. Do gotowego sosu wkładamy żeberka i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń