Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zauważyliście, kuchnia azjatycka jest dla nas szczególna. Co jakiś czas staramy się przemycić te smaki do „naszych” polskich dań. Żeberka idealnie wkomponowały się w ten akcent. Podane na makaronie nie tylko pięknie prezentują się, na dodatek świetnie smakują. Idealne danie dla naszych gości. Potrawę zaczną zjadać oczami.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 161
Składniki
Żeberka dzielimy na kawałki. Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut w 180°C. Po 20 minutach, przy pomocy pędzelka silikonowego, smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec włączamy na 5 minut, termoobieg. W tym samym czasie szykujemy makaron, który gotujemy trochę krócej, niż w instrukcji przyrządzania. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, lekko szklimy, dodajemy pokrojony czosnek. Mieszamy, wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i limonki. Lekko redukujemy, dodajemy cukier palmowy, wrzucamy makaron. Dokładnie łączymy z sosem. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę, dodajemy do całości, szybko łączymy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Na paterę wykładamy makaron, układamy pieczone żeberka.