Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka po zakopiańsku

Żeberka po zakopiańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 800 Ocena: 16537

Dodano:

Odsłon: 1357

Niewielka ilość składników idealnie podkreśla smak wybornego mięsa.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka po zakopiańsku

Przygotowanie

  1. Żeberka podzieliłam na porcję po 6 kostek. Końcówkę bez żeberek można użyć na zupę lub upiec razem.
    Cały sekret żeberek polega na użyciu tylko trzech przypraw. Soli, pieprzu i kminku mielonego. Żeberka trzeba natrzeć i najlepiej zostawić na noc.
    Bez obaw o kminek- podkreśli smak ale sam nie będzie wyczuwalny.

  2. Następnego dnia.
    Obrałam ziemniaki i pokroiłam w grubą frytkę, można w szóstki. Lekko skropiłam je olejem i dałam do rękawa do pieczenia. Tylko lekko posoliłam bo sól spłynie też z żeberek. Ułożyłam żeberka.
    Miałam pod ręką czosnek to wrzuciłam kilka od siebie.
    Piekłam je nie całe- do dwóch godzin w 180 st. Jeśli się nie zrumienią to można rozciąć rękaw i przypiec je jeszcze 15 minut ale to się raczej nie stanie.

  3. Rozpływają się w ustach!

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 01 marca Cóż tu jeszcze napisać, skoro smakosze żeberek już się wypowiedzieli? Gratuluję, kolejnego świetnego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca Mnie wystarczył tytuł: Żeberka po zakopiańsku i już wiedziałem, że to Twój przepis i pewnie też po części męża ;)
Super, na sam widok już ssie w żołądku :D
Odpowiedzi: 24 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 01 marca Wyszły Ci cudowne,widać ,że mięsko odchodzi od kości,ż ślinka leci:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 01 marca Uwielbiam żeberka:)I jak tu patrząc na te apetyczne fotki nie być głodną? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 01 marca No i Pani żeberka znów są sensacją kulinarną na Smaker :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń