Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w ketchupie

Żeberka w ketchupie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50272

Dodano:

Odsłon: 207

Pieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne są. Tak przygotowane można upiec i podać na ruszcie.

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu tamari
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka w ketchupie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.
    Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą.
    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą. Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń