Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie.

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 372 Ocena: 3075

Dodano:

Odsłon: 2845

Żeberka to ulubione danie obiadowe w mojej rodzinie. Gorąco polecam do wypróbowania i zapewniam, że Panowie będą zachwyceni.

Składniki

  • 1.5 kg mięsistych żeberek
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej
  • 1 łyżka vegety (u mnie domowa)
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do mięs pieczonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • smalec lub olej do pieczenia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na mniejsze kawałki.
    Przełożyć do mocnego woreczka foliowego.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać do woreczka z żeberkami. Kilka razy porządnie wstrząsnąć by składniki marynaty dokładnie oblepiły mięso.
    Woreczek zawiązać i odstawić do lodówki na całą noc.

  2. Następnego dnia żeberka wyjąć ale marynatę odstawić (będzie nam potrzebna).
    Zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem , wlać odstawioną marynatę.
    Wlać szklankę bulionu i dodatkowe 4 ząbki czosnku.
    Piec około 1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
    Od czasu do czasu polewać żeberka wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń