Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 552 Ocena: 5288

Dodano:

Odsłon: 515

Przygotowanie tego dania wymaga czasu ale zapewniam, że warto.

Składniki

  • 1,5 kg ładnych, mięsistych żeberek
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron (może być inny)
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 2 łyżki Maggi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrej w smaku musztardy (np. gruszkowej)
  • 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżka Vegety (u mnie domowa)
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do mięs wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela
  • Dodatkowo:
  • 4 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w mocnym woreczku foliowym.
    Wlać marynatę. Woreczek zawiązać i porządnie nim kilka razy wstrząsnąć, by składniki marynaty dokładnie oblepiły mięso. Umieścić na noc w lodówce.
    Następnego dnia odlać marynatę (ale jej nie wylewać).
    Żeberka zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
    Przełożyć do bułgarskiego garnka GJUWECZ lub naczynia żaroodpornego, zalać marynatą. Dodać szklankę bulionu i jeszcze 4 całe ząbki czosnku.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 2 godzin.
    Podałam z czerwoną kapustą zasmażaną z boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 05 maja Bardzo fajne danie.
Nie wyszło Pani trochę sosiku? :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń