Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka w młodej kapuście

żeberka w młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9182

Dodano:

Odsłon: 9690

Przepyszny obiad na dwa dni, pasują do niego ziemniaczki lub pieczywo, mniam...

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty, 1 kg żeberek wp, 2 duże cebule
  • 3 średnie marchewki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 kopiastych łyżek mąki do obtaczania mięsa
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 szczypty kminku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
żeberka w młodej kapuście

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paski (po 2 kostki), posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu, zawijamy w folię śniadaniową, odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
    Po tym czasie mięso obtaczamy w mące, przysmażamy na złoto na silnie rozgrzanym oleju.
    Żeberka odkładamy na talerzyk i na tym samym tłuszczu przysmażamy na blado złoty kolor posiekaną cebulę, dokładamy żeberka i zalewamy wrzątkiem by lekko przykrył mięso, dodajemy odrobinę soli (mało) i dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    Kapustę szatkujemy średnio grubo, wrzucamy do sporego garnka razem ze startą na dużych oczkach marchewką, zalewamy wodą do 3/4 objętości kapusty, wrzucamy liście, ziele, trochę soli i pieprzu, gotujemy około 10 minut, potem wlewamy żeberka razem z wywarem (mięso ma być zanurzone w kapuście), gotujemy dalej około 20 - 30 minut.
    Po tym czasie mięso jest już ugotowane i kapusta miękka, więc dodajemy koncentrat, zagotowujemy.
    Następnie finalnie doprawiamy (nie zapominając o czerwonej papryce) i gotowe.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń