Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w słodko ostrym sosie:

Żeberka w słodko ostrym sosie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2725

Dodano:

Odsłon: 380

To danie, które przyrządzam mężowi i zięciowi. Przepadają za żeberkami przyrządzanymi na różne sposoby. Oto jeden z nich:

Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego, kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • 1 winne jabłko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawami. Przełożyć do foliowego worka i umieścić w lodówce na całą noc.
    Po tym czasie żeberka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i zrumienić na oleju z obu stron.
    Na dno naczynia żaroodpornego włożyć smalec, wlać bulion, sos sojowy, miód, przyprawę Piri-Piri i powidła śliwkowe i rozmaryn.
    Ułożyć żeberka . Przykryć pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, selerem i jabłkiem). Dodać liście i ziele.
    Dusić w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny pod przykryciem.
    Podałam z ziemniakami i sałatą ze szczypiorkiem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń