To danie, które przyrządzam mężowi i zięciowi. Przepadają za żeberkami przyrządzanymi na różne sposoby. Oto jeden z nich:
Żeberka w słodko ostrym sosie:
Składniki
- 1,5 kg żeberek
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki zmielonego, kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- Dodatkowo:
- 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 winne jabłko
Składniki
- 1,5 kg żeberek
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki zmielonego, kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- Dodatkowo:
- 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 winne jabłko

Etapy przygotowania
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawami. Przełożyć do foliowego worka i umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie żeberka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i zrumienić na oleju z obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć smalec, wlać bulion, sos sojowy, miód, przyprawę Piri-Piri i powidła śliwkowe i rozmaryn. Ułożyć żeberka . Przykryć pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, selerem i jabłkiem). Dodać liście i ziele. Dusić w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny pod przykryciem. Podałam z ziemniakami i sałatą ze szczypiorkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1313
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 167
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 138

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3590
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1313
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 167
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 138

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3590



Składniki
- 1,5 kg żeberek
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki zmielonego, kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- Dodatkowo:
- 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 winne jabłko
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawami. Przełożyć do foliowego worka i umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie żeberka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i zrumienić na oleju z obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć smalec, wlać bulion, sos sojowy, miód, przyprawę Piri-Piri i powidła śliwkowe i rozmaryn. Ułożyć żeberka . Przykryć pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, selerem i jabłkiem). Dodać liście i ziele. Dusić w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny pod przykryciem. Podałam z ziemniakami i sałatą ze szczypiorkiem.
fajny ten sosik :)