Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w śmietanie

Żeberka w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47365

Dodano:

Odsłon: 4657

:)

Składniki

  • 500 g żeberek
  • 10 g smalcu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroiłem na paski (wg kości) ,włożyłem do miski wymieszałem z przyprawami (sól ,pieprz ,oregano ,papryka słodka wg uznania). Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    W rondelku rozgrzałem smalec ,podsmażyłem żeberka z każdej strony ,zmniejszyłem płomień i wlałem 1/2 szklanki wody. Dusiłem pod przykryciem ok. 30 min.
    Cebule i czosnek posiekałem ,dodałem do żeberek. Dusiłem 10 min.
    Mięso wyciągnąłem ,dodałem śmietankę ,gotowałem do zgęstnienia ,po czym dodałem mięso i dusiłem jeszcze 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Czy nie są za krótko duszone ? Jakoś nie chce mi się wierzyć,że 45 min. wystarczy,żeby odchodziły od kości.I jeszcze ten dodatek smalcu i śmietany... strasznie tłusto.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 13 marca 2014 Zeberek w smietanie takze jeszcze nie jadlam. Masz bardzo ciekawe przepisy, czy sam to wszystko wymyslasz ?? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 marca 2014 Fakt ,wcisnęło mnie się dodatkowe zero...za co z góry przepraszam...już poprawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 marca 2014 Żeberka same w sobie są tłuste.Po co jeszcze te pół kostki smalcu ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń