Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie

Żeberka w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 2619

Dziś na obiadek zrobiłam żeberka w sosie swoim, specjalnie pojechałam do miasta aby kupić mięso wieprzowe mam dość już kur, kaczek, gęsi. Czas zjeść co innego i padło na świnkę. Taki obiad to marzenie aż chętnie się jadło.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek paski,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • 0,5 łyżki marynaty staropolskiej do mięs i drobiu,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 2,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 4 łyżki oleju.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka w sosie

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka paski, pokroić je w dowolne kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej ( dodając pieprz cytrynowy mięso kruszeje ), wszystkie przyprawy z olejem wetrzeć w żeberka i odstawić na pół godziny aby żeberka przeszły aromatem przypraw.

  2. Gdy już żeberka odstały swój czas, przełożyć je na patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( mi z porcji którą podałam wyszło osiem pasków obiadowych ). W czasie gdy żeberka się smażą do garnka wlać wodę dwie szklanki i dodać suszone warzywa oraz około 1 łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli.

  3. Usmażone żeberka przełożyć do garnka z wodą , przyprawą z solą oraz suszonymi warzywami i dusić pod przykryciem tak długo aż żeberka będą miękkie a mięso od kości zacznie odchodzić.

  4. Jak już mięso od żeberek ładnie odchodzi od kości, śmietanę rozrobić z łyżką mąki oraz pół szklanki wody aby nie było grudek. Zalać żeberka i zagotować całość do powstania sosu.

  5. Moje zrobione żeberka podałam z ziemniakami polanymi przepysznym sosem który mi wyszedł naprawdę smaczny oraz surówka z rzodkiewki i sałaty w śmietanie słodko - kwaśnej. Obiad wyszedł tak smaczny że jak nigdy rodzinka się zajadała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń