Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 751 Ocena: 4954
Dodano: 17.04.2020
Odsłon: 3028
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować żeberka paski, pokroić je w dowolne kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej ( dodając pieprz cytrynowy mięso kruszeje ), wszystkie przyprawy z olejem wetrzeć w żeberka i odstawić na pół godziny aby żeberka przeszły aromatem przypraw.
Gdy już żeberka odstały swój czas, przełożyć je na patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( mi z porcji którą podałam wyszło osiem pasków obiadowych ). W czasie gdy żeberka się smażą do garnka wlać wodę dwie szklanki i dodać suszone warzywa oraz około 1 łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli.
Usmażone żeberka przełożyć do garnka z wodą , przyprawą z solą oraz suszonymi warzywami i dusić pod przykryciem tak długo aż żeberka będą miękkie a mięso od kości zacznie odchodzić.
Jak już mięso od żeberek ładnie odchodzi od kości, śmietanę rozrobić z łyżką mąki oraz pół szklanki wody aby nie było grudek. Zalać żeberka i zagotować całość do powstania sosu.
Moje zrobione żeberka podałam z ziemniakami polanymi przepysznym sosem który mi wyszedł naprawdę smaczny oraz surówka z rzodkiewki i sałaty w śmietanie słodko - kwaśnej. Obiad wyszedł tak smaczny że jak nigdy rodzinka się zajadała.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 18 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz