Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w sosie śliwkowym to propozycja dla koneserów głębokich mięsnych smaków z nutą słodkości.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 141
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 51
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 65
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 141
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 51
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 65
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem, a następnie dopraw papryką wędzoną oraz rozmarynem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi żeberka. Odstaw do lodówki na około 40 minut.
Teraz przygotuj sos, który jednocześnie będzie marynatą dla żeberek. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Na małej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, posól ją i mieszaj od czasu do czasu. Smaż aż delikatnie się zeszkli. Wtedy dodaj cukier brązowy i poczekaj aż się skarmelizuje. Dodaj gałkę muszkatołową, paprykę słodką i ostrą, a także ketchup. Wlej colę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Wtedy dodaj śliwki suszone. Zamieszaj. Po 5 minutach wlej passatę pomidorową. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec zblenduj sos na gładką masę.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza. Żeberka dokładnie obtocz w powstałym sosie. Przełóż całość do rękawa i zabezpiecz go z dwóch stron. Piecz około 90 minut, a po tym czasie przełóż rękaw z mięsem w środku na drugą stronę. Zostaw na kolejne 60 minut. Jeśli mięso będzie jeszcze twarde, wydłuż czas pieczenia o 20 minut. Po tym czasie rozerwij ostrożnie rękaw i zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Zostaw tak na 15 minut, aby wierzch mięsa się zarumienił, a sos zgęstniał.
Po upieczeniu posyp sezamem.