Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

Żeberka w sosie  śmietanowym z leśnymi  grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17939

Dodano:

Odsłon: 222

Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych

Składniki

  • Żeberka w sosie z leśnych grzybowym
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • mieloną słodka papryką
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 świeżych leśnych grzybów
  • olej
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie ( wg uznania )
  • proszek grzybowy z suszonych kani
  • 500 ml słodkiej śmietany 18 %
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

Przygotowanie

  1. Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń