Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8514
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2988
Polecam.
Odsłon: 1759
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8514
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2988
Polecam.
Odsłon: 1759
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.