Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tam dziś u was ciekawego było na obiadek ? u nas właśnie była wczorajsza zupka pomidorowa oraz jak nigdy drugie danie w formie żeberek wieprzowych duszonych z dodatkiem sosu śmietanowego
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 77
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 46
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 77
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 46
Składniki
Przygotować żeberka ( ja mam dla dwóch osób dlatego tak mało ), żeberka pokroić na potrzebne nam części posolić i posypać pieprzem dokładnie wmasować w mięso i odstawić na chwilę. następnie rozgrzać patelnię położyć przygotowane żeberka i podsmażyć z obu stron na ładny lekko brązowy kolor
Do podsmażonych żeberek wlać przegotowaną letnią wodę, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do do miękkości mięsa na żeberkach. Gdy już mięso jest prawie miękkie dodać natkę pietruszki i dalej dusić a w międzyczasie przygotować sos a mianowicie mąkę ze śmietaną, do salaterki wsypać mąkę i dodać śmietanę oraz gorący wywar z mięsa i rozprowadzić do czasu aż nie będzie grudek z mąki
Jak już żeberka są miękkie a dodana woda podczas duszenia wyparowała wtedy wlać przygotowaną mąkę ze śmietaną. wymieszać i lekko zagotować do powstania lekkiego kremowego sosu śmietanowego
Moje przygotowane żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi lekko sosem z żeberek oraz wiosenna surówka z rzodkiewki i szczypioru ze śmietaną. Obiad choć skromny za to bardzo smaczny, dla większej ilości osób wystarczy zwiększyć ilość mięsa czyli żeberek i przypraw