Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam mojej rodzince żeberka duszone w kapuście kiszonej, i pieczone w piekarniku. Żeberka wyszły bardzo smaczne , kruche a posmak kapusty wzbogacił ich smak.
naczynie żaroodporne, nóż , patelnia, łyżka,
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem. Dajemy pozostałe przyprawy, obraną pokrojoną cebulę , pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy bulion ,100 ml. białego wytrawnego wina oraz sos sojowy. Całość lekko wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 - 2 godzin.( do miękkości mięsa). Następnie na miękkie już mięso rozłożyć przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso. Piec jeszcze około 40 minut, po czym wyjąć wstawić na gaz i dodać podsmażone z cebulką pieczarki. Całość delikatnie wymieszać i podsmażać jeszcze około 5 -10 minut. Żeberka podawać ułożone na kapuście.
Żeberka gotowe do smażenia.