Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Portugalską specjalnością regionu Alentejo jest właśnie ta chrupka zielona fasola szparagowa zapiekana z soczystym pomidorem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Połączenie tych wszystkich smaków tworzy przepyszne danie, które idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, choć mnie smakuje sama z pieczonym chlebkiem.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1342
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12199
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1342
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12199
Składniki
Z fasoli szparagowej odcinamy końce z jednej i z drugiej strony. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Pomidory nacinamy z góry na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, trzymamy kilka sekund, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak oczyszczone pomidory kroimy w grubą kostkę.
Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę przez kilka chwil, tak aby zmiękła. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy chwilkę.
Następnie dodajemy fasolę szparagową i marchewkę oraz liście laurowe. Mieszamy i podsmażamy 4 minutki.
Do posmażonych warzyw dodajemy wodę z sokiem z cytryny oraz resztę oliwy z oliwek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem.
Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy (można zakryć folią aluminiową, jeśli nie macie naczynia z pokrywką).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pierzemy przez około 25 minut lub do momentu aż fasola i marchewka będą miękkie, ale chrupkie.
Podajemy gorące posypane zszatkowanymi listkami mięty. Smacznego !!!
;-D
;-)))