Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pulpety w sosie pomidorowym

Zielone pulpety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 1428

Dodano:

Odsłon: 260

Delikatne i aromatyczna danie obiadowe.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone - 25 dag
  • Szpinak - 5 dag
  • Cukinia - 1/2 cukini
  • Ser mozzarella - 7 dag
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Tarta bułka - 4 łyżki
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Przecier pomidorowy 250 g - 1/2 kartonika
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Wywar warzywny - 1/2 szklanki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielone pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać. Szpinak świeży umyć i zblendować, mrożony rozmrozić, dodać do mięsa.

  2. Cukinię, ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa.

  3. Dodać jajko, 2 łyżki tartej bułki, dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki, są bardzo delikatne ,dlatego trzeba uważać przy podsmażaniu.

  4. W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety z każdej strony, podlać bulionem warzywnymi gotować 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować 5 minut , dodać śmietanę, doprawić ziołami prowansalskimi oraz pieprzem, całość gotować 1 minutę.

  5. Podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń