Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z dodatkiem wędzonego boczku i świeżych ziół
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Na patelni rozgrzać połowę klarowanego masła, zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodać posiekaną cebulę i rydze ( małe zostawić w całości, większe pokroić na kawałki). dusić razem około 10 minut. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła, wyłożyć 2/3 ziemniaków, następnie warstwę grzybów. Natkę pietruszki i igły rozmarynu drobno posiekać, posypać po grzybach. Pozostałe plastry ziemniaków ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać szczyptę soli, polać po ziemniakach. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.