Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z dodatkiem wędzonego boczku i świeżych ziół
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1334
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 249
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1334
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 249
Składniki
Na patelni rozgrzać połowę klarowanego masła, zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodać posiekaną cebulę i rydze ( małe zostawić w całości, większe pokroić na kawałki). dusić razem około 10 minut. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła, wyłożyć 2/3 ziemniaków, następnie warstwę grzybów. Natkę pietruszki i igły rozmarynu drobno posiekać, posypać po grzybach. Pozostałe plastry ziemniaków ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać szczyptę soli, polać po ziemniakach. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.