Pyszne sezonowe danie, które latem często powtarzam. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. Ciasto jest bardzo smaczne, a że pojawiły się już śliwki, więc dziś pierwszy raz w sezonie pojawiły się na stole knedle ze śliwkami. Polane tartą bułką przysmażoną na masełku i posypane cukrem - niebo w gębie! Z podanej ilości wyszło mi 25 knedli. Śliwki były niezbyt duże.
Ziemniaczane knedle ze śliwkami
Składniki
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki + do obtaczania knedli
- 1 jajko
- szczypta soli
- Śliwki ( ilość zależy od ich wielkości ) - u mnie 25
Składniki
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki + do obtaczania knedli
- 1 jajko
- szczypta soli
- Śliwki ( ilość zależy od ich wielkości ) - u mnie 25

Etapy przygotowania
Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy na gładko ( lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia )
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie i klejące dosypujemy nieco mąki
Z ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nim śliwkę. Obtaczamy w mące
W dużym garnku zagotowujemy wodę delikatnie ją soląc i wrzucamy na nią knedle. Od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy i polewamy tartą bułką przyrumienioną na maśle. Ja dodaję do bułki też nieco cynamonu. Posypujemy cukrem
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 233

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 190
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 233

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 190


Składniki
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki + do obtaczania knedli
- 1 jajko
- szczypta soli
- Śliwki ( ilość zależy od ich wielkości ) - u mnie 25
Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy na gładko ( lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia )
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie i klejące dosypujemy nieco mąki
Z ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nim śliwkę. Obtaczamy w mące
W dużym garnku zagotowujemy wodę delikatnie ją soląc i wrzucamy na nią knedle. Od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy i polewamy tartą bułką przyrumienioną na maśle. Ja dodaję do bułki też nieco cynamonu. Posypujemy cukrem
Pyszotka:)
Oj ale bym teraz zjada takich knedli.;) Pychotka.;)
Wspaniałe knedle:) uczta dla oczu i podniebienia;)