Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe danie, które latem często powtarzam. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. Ciasto jest bardzo smaczne, a że pojawiły się już śliwki, więc dziś pierwszy raz w sezonie pojawiły się na stole knedle ze śliwkami. Polane tartą bułką przysmażoną na masełku i posypane cukrem - niebo w gębie! Z podanej ilości wyszło mi 25 knedli. Śliwki były niezbyt duże.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy na gładko ( lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia )
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie i klejące dosypujemy nieco mąki
Z ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nim śliwkę. Obtaczamy w mące
W dużym garnku zagotowujemy wodę delikatnie ją soląc i wrzucamy na nią knedle. Od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy i polewamy tartą bułką przyrumienioną na maśle. Ja dodaję do bułki też nieco cynamonu. Posypujemy cukrem