Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z serem i boczkiem to idealna przekąską na imprezę. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a efekt znakomity. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, gwarantujemy, że nie pożałujecie.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 171
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 284
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 171
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 284
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Następnie natłuść oliwą i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około godzinę.
Boczek pokrój w kostkę i przesmażaj dosłownie przez 3 minuty na patelni. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą chłodne rozwiń z folii i każdy z ziemniaków przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż miąższ, tak żeby nie uszkodzić skórki, następnie przełóż do miski. Dodaj do niego boczek, ser (odrobinę pozostaw do posypania) przyprawy, jajka i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Farsz wyłóż do skórek ziemniaków, wierzch posyp resztą sera.
Zapiekaj przez 8-10 minut. Możesz podać z odrobiną śmietany lub sosem czosnkowym.