Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane podane z duszonymi kostkami szynki i polane sosem.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 79
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4858
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 79
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4858
Składniki
Sos: Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.
Placki: Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na tarce. Startą pulpę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy startą cebulę, jajka, majeranek i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotową pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby dojrzała. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy większe placki z obu stron na rumiany kolor.
Danie: Na ułożony na talerzu placek nakładamy kostki mięsa z sosu, składamy placka na połowę i polewamy sosem. Smacznego !!!