Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26130
Dodano: 26.01.2020
Odsłon: 309
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Sos:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.
Placki:
Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na tarce. Startą pulpę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy startą cebulę, jajka, majeranek i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotową pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby dojrzała. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy większe placki z obu stron na rumiany kolor.
Danie:
Na ułożony na talerzu placek nakładamy kostki mięsa z sosu, składamy placka na połowę i polewamy sosem.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 28 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 28 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne i chrupiące!0 Kto głosował? | Odpowiedz