Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia kaszubska
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3406
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1970
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 638
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3406
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1970
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 638
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką. Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.