Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki faszerowane pieczarkami sprawdzą się zarówno w roli bezmięsnego obiadu, jak i ciepłej przekąski na spotkanie ze znajomymi. Są niesamowicie sycące. Zapieczone w piekarniku z żółtym serem i przyprawami smakują rewelacyjnie. Jak przygotowane ziemniaki najlepiej serwować z sosem – u mnie najczęściej pomidorowy, czosnkowy lub tzatziki.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Składniki
Wybieramy ziemniaki mniej więcej równej wielkości, żeby podczas pieczenia uzyskały taką samą miękkość.
Surowe ziemniaki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach na półmiękko. Następnie odcedzamy i studzimy. Górę każdego ziemniaka ścinamy nożem. Łyżką wydrążamy część miąższu (robimy miejsce na pieczarkowe nadzienie).
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i podsmażamy na maślę. Pieczarki płuczemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Podgotowane ziemniaki faszerujemy pieczarkami z cebulą. Danie posypujemy żółtym serem.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Na koniec faszerowane ziemniaczki posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło z zestawem ulubionych sosów.