Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki faszerowane to jeden z moich ulubionych obiadów na takie chłodniejsze dni - sycące, smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie pracochłonne. Ziemniaki faszerowane robię też często, kiedy zostanie mi trochę ziemniaków z poprzedniego dnia. Wtedy jest jeszcze szybciej. Tym razem postanowiłam, że zrobię ziemniaki faszerowane z porami i wędzoną rybą. Jeśli do tej pory nie testowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Warto!
No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 33
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 228
Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 6955
No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 33
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 228
Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 6955
Składniki
Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je do momentu aż będą miękkie – czas zależy od ich wielkości, ale powinno zająć to co najmniej 45-60 minut.
Kiedy upieczone ziemniaki przestygną przekrajamy je na pół i za pomocą łyżki wybieramy z nich środki tworząc łódeczki (uważajcie tylko by nie uszkodzić skórki). Środki ziemniaków lekko ubijamy tłuczkiem lub widelcem.
Pora oczyszczamy i dokładnie myjemy. Kroimy go w półtalarki. Na patelni rozpuszczamy masło i powoli rumienimy na pora. Wystarczy żeby zmięknął i lekko się przyrumienił.
Pora dodajemy do ziemniaków. Razem z nim także rozdrobnioną rybę, połowę startego sera oraz przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, ale delikatnie, tak aby nie powstała nam papka. Masą wypełniamy skórki ziemniaków. Posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 15 minut, tak by ser się roztopił. Podajemy na ciepło.