Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki faszerowane to jeden z moich ulubionych obiadów na takie chłodniejsze dni - sycące, smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie pracochłonne. Ziemniaki faszerowane robię też często, kiedy zostanie mi trochę ziemniaków z poprzedniego dnia. Wtedy jest jeszcze szybciej. Tym razem postanowiłam, że zrobię ziemniaki faszerowane z porami i wędzoną rybą. Jeśli do tej pory nie testowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Warto!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27011
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27011
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je do momentu aż będą miękkie – czas zależy od ich wielkości, ale powinno zająć to co najmniej 45-60 minut.
Kiedy upieczone ziemniaki przestygną przekrajamy je na pół i za pomocą łyżki wybieramy z nich środki tworząc łódeczki (uważajcie tylko by nie uszkodzić skórki). Środki ziemniaków lekko ubijamy tłuczkiem lub widelcem.
Pora oczyszczamy i dokładnie myjemy. Kroimy go w półtalarki. Na patelni rozpuszczamy masło i powoli rumienimy na pora. Wystarczy żeby zmięknął i lekko się przyrumienił.
Pora dodajemy do ziemniaków. Razem z nim także rozdrobnioną rybę, połowę startego sera oraz przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, ale delikatnie, tak aby nie powstała nam papka. Masą wypełniamy skórki ziemniaków. Posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 15 minut, tak by ser się roztopił. Podajemy na ciepło.