Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dzięki czemu charakteryzują się one niezwykle chrupiącą skórką. Pikantno-kremowe wnętrze dodaje całości niesamowitego aromatu. Choć ziemniaczki te najlepiej smakują przyrządzone na grillu, to z powodzeniem możesz je zrobić w domowym piekarniku.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 59
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4438
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 59
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4438
Składniki
Paprykę podpiecz w piekarniku lub na palniku kuchenki gazowej do momentu aż skórka będzie całkowicie zwęglona. Umieść warzywo w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 minut do ostygnięcia. Usuń zwęgloną skórkę, nasiona i rdzeń. Resztę drobno posiekaj.
Masło rozpuść i ostudź.
Rozgrzej piekarnik lub grill do 200 st. Celsjusza. Na ruszcie umieść umyte dobrze, osuszone ziemniaki. Piecz przez ok. 60 minut, aż będą miękkie. Przełóż je na talerz i odstaw na ok. 10 minut.
Odetnij wierzch ziemniaków wzdłuż, zostawiając otwór, do którego można włożyć łyżeczkę. Wydrąż miąższ i przenieś go do średniej miski, pozostawiając ok. 5 mm warstwy wewnątrz.
Odłóż na bok 2 garści sera i połowę masła. Wszystkie pozostałe składniki dołóż do miski z miąższem ziemniaków. Wymieszaj wszystko razem, aż mieszanka będzie spójna.
Ziemniaki połóż na ruszcie od piekarnika lub na grillu. Posmaruj je pozostałym masłem i podpiecz przez ok. 10 minut. Następnie napełnij je farszem i posyp odłożonym wcześniej serem. Piecz przez kolejne 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.
Ziemniaki milionera zdejmij i odstaw na ok. 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Podawaj od razu po przyrządzeniu, na ciepło, posypane rozmarynem.