Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem

Ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 985

Pieczone ziemniaki z nadzieniem z boczku i papryki, zapiekane z jajkiem. Konkretne i pyszne.

Składniki

  • Ziemniak duży - 1 szt
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1/2 szt
  • Papryaka czerwona - 1 szt
  • Papryka jalapeno - według uznania
  • Jajko - 2 szt
  • Przyprawy:
  • pieprz, słodka papryka, papryka wędzona
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki! Powinien mieć ok 250-300g. Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

    W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, jalapeno. Przyprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.

    Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka - można go potem użyć do sałatki lub puree.

    W miejsce miąższu ziemniaka wykładamy przesmażony boczek z warzywami. Na górę wbijamy po jajku i pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut, aż białko jaja się zetnie.

  2. Ziemniaki podajmy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń