Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki nadziewane bryndzą

Ziemniaki nadziewane bryndzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 2975

Bryndza i ziemniaki to idealne połączenie, nie dziwi więc, że ziemniaki faszerowane tym serem smakują wspaniale. Przepis z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

Składniki

  • większe ziemniaki
  • bryndza
  • śmietana 18%
  • surowe żółtko
  • bułka tarta
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ze skórki, obgotować, ale nie do całkowitej miękkości. Poprzekrawać na połówki. Z każdej połówki wydrążyć środek, uważając, żeby ziemniaki się nie rozpadły.

    Wydrążony miąższ utłuc na puree, dodać tyle bryndzy, ile jest masy ziemniaczanej, żółtko i tyle śmietany, żeby farsz pozostał gęsty (1-2 łyżki).

    Wydrążone ziemniaki napełniać farszem, posypać bułką tartą i polać stopionym masłem. Zapiekać w piekarniku 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń