Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaki z boczkiem, pieczone na patelni.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min. Musimy być czujni by ich nie rozgotować. W między czasie kroimy nasz boczek w cienkie paski. Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i odcedzone, na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, solidnie rozgrzewamy i na gorący tłuszcz przekładamy ugotowane ziemniaki , ogień powinien byc dość intensywny przez cały czas pieczenia. Teraz naszym zadaniem jest stać na straży, by ładnie opiekły się z każdej strony. Ziemniaki smażymy ok. 20- 25 minut. Mniej więcej po 10 min. od rozpoczęcia smażenia ziemniaków, dodaję boczek. Połowa czasu wystarczy mu by stał się chrupki. Po 25 minutach mamy gorące,chrupiące ziemniaki okraszone boczkiem gotowe do spożycia. Smacznego :)