Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaki z boczkiem, pieczone na patelni.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1532
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 762
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1532
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 762
Składniki
Obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min. Musimy być czujni by ich nie rozgotować. W między czasie kroimy nasz boczek w cienkie paski. Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i odcedzone, na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, solidnie rozgrzewamy i na gorący tłuszcz przekładamy ugotowane ziemniaki , ogień powinien byc dość intensywny przez cały czas pieczenia. Teraz naszym zadaniem jest stać na straży, by ładnie opiekły się z każdej strony. Ziemniaki smażymy ok. 20- 25 minut. Mniej więcej po 10 min. od rozpoczęcia smażenia ziemniaków, dodaję boczek. Połowa czasu wystarczy mu by stał się chrupki. Po 25 minutach mamy gorące,chrupiące ziemniaki okraszone boczkiem gotowe do spożycia. Smacznego :)