Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pieczone (pieczonki)

Ziemniaki pieczone (pieczonki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 894

Pożywne danie jednogarnkowe zwane też kociołkiem :) Latem często przygotowuje się je w żeliwnym garnku (kociołku) na ognisku. Poza sezonem letnim można przygotować je w głębokiej patelni, garnku czy szybkowarze :)

Składniki

  • 20 większych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 3 średnie cebule
  • 50 dag kiełbasy
  • 20 dag wędzonego surowego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • sól (do smaku)
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki pieczone (pieczonki)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, buraki, marchew i cebulę obieramy. Ziemniaki, buraki i marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, wędzony boczek w słupki. Wszystkie przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód naczynia (z grubym dnem) i ścianki smarujemy smalcem. Warstwami układamy ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew i buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawami i kilka wiórek smalcu. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym kefirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń