Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to doskonałe rozwiązanie na piątkową kolację lub obiad. Siniaki użyte w tym przepisie były ogromne, więc wymagały ponad 1,5 godz. pieczenia.
Nóż i deska do krojenia, łyżeczka salaterka, łyżka
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 625
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 840
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 625
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 840
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Składniki
Ziemniaki umyć i nakłuć albo nożem z ostrym końcem albo widelcem dookoła. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Położyć ziemniaki na blachę i piec około 45 minut, po czym odwrócić i znów pięć 45 minut. My sprawdziliśmy drutem i musieliśmy dopiec około 10 minut.
W tym czasie, kiedy ziemniaki się pieką, przygotowujemy sałatkę z tuńczyka: po otwarciu puszki odsączamy sok, opróżniamy puszki do salaterki, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, rzodkiewkę umytą również w kostkę, mieszamy, dodajemy majonez i pieprz czarny. Delikatnie mieszamy i stawiamy do lodówki przykryte folią spożywczą.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy na boku.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika po upieczeniu, kroimy na ukośny krzyż, rozkładamy trochę, dodajemy łyżeczkę masła do środka do każdego ziemniaka, troszkę mieszamy widelcem, dodajemy ser do środka , a na wierzch połowę sałatki z tuńczyka, a drugą połowę do drugiego ziemniaka. Można podać ze świeżą sałatą, ogórkami kiszonymi lub ulubionym warzywem.