Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Należy do tych, które można by przyrządzać codziennie, ale warto je zostawić na specjalne okazje. Wystarczy kilka podstawowych składników, a ich smak idealnie się równoważy: słony boczek, słodka śmietanka, aromatyczny i pikantny żółty ser. Jeśli chcesz, możesz danie urozmaicić także ulubionymi przyprawami i ziołami.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5558
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5558
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, by wytopił się cały tłuszcz. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do przestudzenia.
Ziemniaki dobrze umyj. Włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane.
Odcedź ziemniaki i pozostaw do ostudzenia. Przedziel je na pół i wydrąż ostrożnie miąższ za pomocą łyżeczki. Przełóż go do miski i rozgnieć widelcem.
Do rozdrobnionego miąższu ziemniaka dodaj śmietankę, boczek, starty na tarce ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Ziemniaki napełnij farszem i włóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Ziemniaki po bacowsku wyjmij z pieca i podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, udekorowane siekanym szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem lekkiej sałatki.