Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Należy do tych, które można by przyrządzać codziennie, ale warto je zostawić na specjalne okazje. Wystarczy kilka podstawowych składników, a ich smak idealnie się równoważy: słony boczek, słodka śmietanka, aromatyczny i pikantny żółty ser. Jeśli chcesz, możesz danie urozmaicić także ulubionymi przyprawami i ziołami.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 80
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 283
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4213
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 80
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 283
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4213
Składniki
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, by wytopił się cały tłuszcz. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do przestudzenia.
Ziemniaki dobrze umyj. Włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane.
Odcedź ziemniaki i pozostaw do ostudzenia. Przedziel je na pół i wydrąż ostrożnie miąższ za pomocą łyżeczki. Przełóż go do miski i rozgnieć widelcem.
Do rozdrobnionego miąższu ziemniaka dodaj śmietankę, boczek, starty na tarce ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Ziemniaki napełnij farszem i włóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Ziemniaki po bacowsku wyjmij z pieca i podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, udekorowane siekanym szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem lekkiej sałatki.