Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 503. odcinku programu „Ewa Gotuje” na drugie danie pojawiły się ziemniaki po irlandzku. To nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. Pyszna potrawa świetnie rozgrzewa i naprawdę dobrze syci.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1105
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5653
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8757
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18125
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1105
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5653
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8757
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18125
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski. Dodać śmietanę, boczek oraz pokrojony w kostkę ser cheddar (trochę zostawić). Dorzucić posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie posypać serem startym na dużych oczkach i zapiekać jeszcze przez kilka minut - aż ser się roztopi.
Podawać na ciepło z mixem sałat, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.