Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne danie... wyjątkowy smak leśnych grzybów. Polecam.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 653
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 653
Składniki
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin przed gotowaniem). Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w plastry. Namoczone grzyby również ugotować, następnie przecedzić, wywaru nie wylewać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce smalcu. W naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki (u mnie garnek) rozpuścić pozostałą część smalcu. Ułożyć 1/3 ziemniaków, posypać je pieprzem, posolić. Kolejna warstwa to jajka, które z kolei przykrywamy warstwą grzybów (pokrojone w paski). Teraz kolejna warstwa ziemniaków, sól i pieprz. Cebula, grzyby.
Ostatnia warstwa to oczywiście ziemniaki. Całość należy zalać zawiesiną ze śmietany i wywaru z grzybów. Tak przygotowaną danie dusić pod przykryciem przez 20 minut. U mnie w domu ziemniaki po nelsońsku zajadamy solo, ale można z dodatkiem korniszonów czy surówek.
SMACZNEGO :)