Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki po nelsońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49657

Dodano:

Odsłon: 4452

Bardzo aromatyczne danie... wyjątkowy smak leśnych grzybów. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 15 szt
  • cebula (duża) 3 szt
  • grzyby leśne suszone 10- 15 dkg
  • jajka 5 szt
  • smalec 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • śmietana 18% 4- 5 łyżek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki po nelsońsku

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin przed gotowaniem). Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w plastry. Namoczone grzyby również ugotować, następnie przecedzić, wywaru nie wylewać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce smalcu.

    W naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki (u mnie garnek) rozpuścić pozostałą część smalcu. Ułożyć 1/3 ziemniaków, posypać je pieprzem, posolić. Kolejna warstwa to jajka, które z kolei przykrywamy warstwą grzybów (pokrojone w paski). Teraz kolejna warstwa ziemniaków, sól i pieprz. Cebula, grzyby.

  2. Ostatnia warstwa to oczywiście ziemniaki. Całość należy zalać zawiesiną ze śmietany i wywaru z grzybów. Tak przygotowaną danie dusić pod przykryciem przez 20 minut.

    U mnie w domu ziemniaki po nelsońsku zajadamy solo, ale można z dodatkiem korniszonów czy surówek.

  3. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń