Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne danie... wyjątkowy smak leśnych grzybów. Polecam.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin przed gotowaniem). Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w plastry. Namoczone grzyby również ugotować, następnie przecedzić, wywaru nie wylewać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce smalcu. W naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki (u mnie garnek) rozpuścić pozostałą część smalcu. Ułożyć 1/3 ziemniaków, posypać je pieprzem, posolić. Kolejna warstwa to jajka, które z kolei przykrywamy warstwą grzybów (pokrojone w paski). Teraz kolejna warstwa ziemniaków, sól i pieprz. Cebula, grzyby.
Ostatnia warstwa to oczywiście ziemniaki. Całość należy zalać zawiesiną ze śmietany i wywaru z grzybów. Tak przygotowaną danie dusić pod przykryciem przez 20 minut. U mnie w domu ziemniaki po nelsońsku zajadamy solo, ale można z dodatkiem korniszonów czy surówek.
SMACZNEGO :)