Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne danie... wyjątkowy smak leśnych grzybów. Polecam.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8804
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7607
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5189
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328397
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8804
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7607
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5189
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328397
Składniki
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin przed gotowaniem). Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w plastry. Namoczone grzyby również ugotować, następnie przecedzić, wywaru nie wylewać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce smalcu. W naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki (u mnie garnek) rozpuścić pozostałą część smalcu. Ułożyć 1/3 ziemniaków, posypać je pieprzem, posolić. Kolejna warstwa to jajka, które z kolei przykrywamy warstwą grzybów (pokrojone w paski). Teraz kolejna warstwa ziemniaków, sól i pieprz. Cebula, grzyby.
Ostatnia warstwa to oczywiście ziemniaki. Całość należy zalać zawiesiną ze śmietany i wywaru z grzybów. Tak przygotowaną danie dusić pod przykryciem przez 20 minut. U mnie w domu ziemniaki po nelsońsku zajadamy solo, ale można z dodatkiem korniszonów czy surówek.
SMACZNEGO :)