Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1940

Dodano:

Odsłon: 764

Dziś prezentuje ziemniaki w wersji wzbogaconej o zioła, w formie smażonych paluszków. Są niezwykle miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące. Mogą stanowić samodzielne danie, ale świetnie będą się komponować z ulubioną surówką czy sosem. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajko 1 szt.
  • żółty ser starty 100 g
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku szczypta
  • Majeranek suszony 1 łyżka
  • Koperek posiekany garść
  • Natka pietruszki posiekana garść
  • Szczypiorek posiekany garść
  • Kolendra świeża lub zmiażdżone ziarna 1/2 łyżeczki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Por biała część
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziołowe paluszki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić.
    Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem.

  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć w maszynce wraz z porem i czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki delikatnie.
    Usmażone wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

  3. Ważne jest, aby paluszki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli po położeniu na patelnie nie smażą się od razu, szybko nasiąkają tłuszczem i po prostu mogą się rozpadać.
    Podawać z dowolnym sosem, np. mięsnym lub grzybowym i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń