Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prezentuje ziemniaki w wersji wzbogaconej o zioła, w formie smażonych paluszków. Są niezwykle miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące. Mogą stanowić samodzielne danie, ale świetnie będą się komponować z ulubioną surówką czy sosem. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Składniki
Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć w maszynce wraz z porem i czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki delikatnie. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Ważne jest, aby paluszki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli po położeniu na patelnie nie smażą się od razu, szybko nasiąkają tłuszczem i po prostu mogą się rozpadać. Podawać z dowolnym sosem, np. mięsnym lub grzybowym i ulubioną surówką.