Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prezentuje ziemniaki w wersji wzbogaconej o zioła, w formie smażonych paluszków. Są niezwykle miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące. Mogą stanowić samodzielne danie, ale świetnie będą się komponować z ulubioną surówką czy sosem. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 204
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 204
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć w maszynce wraz z porem i czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki delikatnie. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Ważne jest, aby paluszki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli po położeniu na patelnie nie smażą się od razu, szybko nasiąkają tłuszczem i po prostu mogą się rozpadać. Podawać z dowolnym sosem, np. mięsnym lub grzybowym i ulubioną surówką.