Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, smaczne, proste.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2164
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2164
Składniki
Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, ziołami, polewamy 2 łyżkami oliwy i wkładamy na noc do lodówki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, pieczarki kroimy na duże kawałki (jeśli są średniej wielkości wystarczy przeciąc je na pół). Podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy połowę kostki grzybowej.
Kurczaka podsmażamy osobno na patelni, gdy zbieleje przekładamy do pieczarek. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, curry, trochę ziół oraz pokrojonego w talarki pora i chwilę gotujemy.
Pod koniec przyprawiamy pieprzem, magą i zagęszczamy łyżką lub dwoma mąki. Gulasz nie powinien być zbyt gęsty. Posypujemy natką pietruszki.
Gulasz nakładamy do miseczek (najlepiej bulionówek). Z ciasta francuskiego wykroić należy koła większe o około 1 cm od szerokości bulionówek tak aby można nim było zakleić miseczki od góry. Boki dokładnie docisnąć do miseczek. Z reszty ciasta wykroić serduszka i wszystko zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Bulionówki ułożyć na mniejszych talerzach, gdyż będą bardzo gorące. Na wierzchu każdej bulionówki (na cieście) położyć upieczone serduszko. Jemy z wkruszonym ciastem w gulaszu.