Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, smaczne, proste.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32570
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32570
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Składniki
Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, ziołami, polewamy 2 łyżkami oliwy i wkładamy na noc do lodówki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, pieczarki kroimy na duże kawałki (jeśli są średniej wielkości wystarczy przeciąc je na pół). Podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy połowę kostki grzybowej.
Kurczaka podsmażamy osobno na patelni, gdy zbieleje przekładamy do pieczarek. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, curry, trochę ziół oraz pokrojonego w talarki pora i chwilę gotujemy.
Pod koniec przyprawiamy pieprzem, magą i zagęszczamy łyżką lub dwoma mąki. Gulasz nie powinien być zbyt gęsty. Posypujemy natką pietruszki.
Gulasz nakładamy do miseczek (najlepiej bulionówek). Z ciasta francuskiego wykroić należy koła większe o około 1 cm od szerokości bulionówek tak aby można nim było zakleić miseczki od góry. Boki dokładnie docisnąć do miseczek. Z reszty ciasta wykroić serduszka i wszystko zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Bulionówki ułożyć na mniejszych talerzach, gdyż będą bardzo gorące. Na wierzchu każdej bulionówki (na cieście) położyć upieczone serduszko. Jemy z wkruszonym ciastem w gulaszu.