Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, smaczne, proste.
przepyszne danie z piersi kurczaka, mięso pozostaje soczyste, a marchewka sma...
Odsłon: 8163
Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką z tartej march...
Odsłon: 6713
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3555
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 543
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 315
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3555
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 543
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 315
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 180
Składniki
Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, ziołami, polewamy 2 łyżkami oliwy i wkładamy na noc do lodówki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, pieczarki kroimy na duże kawałki (jeśli są średniej wielkości wystarczy przeciąc je na pół). Podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy połowę kostki grzybowej.
Kurczaka podsmażamy osobno na patelni, gdy zbieleje przekładamy do pieczarek. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, curry, trochę ziół oraz pokrojonego w talarki pora i chwilę gotujemy.
Pod koniec przyprawiamy pieprzem, magą i zagęszczamy łyżką lub dwoma mąki. Gulasz nie powinien być zbyt gęsty. Posypujemy natką pietruszki.
Gulasz nakładamy do miseczek (najlepiej bulionówek). Z ciasta francuskiego wykroić należy koła większe o około 1 cm od szerokości bulionówek tak aby można nim było zakleić miseczki od góry. Boki dokładnie docisnąć do miseczek. Z reszty ciasta wykroić serduszka i wszystko zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Bulionówki ułożyć na mniejszych talerzach, gdyż będą bardzo gorące. Na wierzchu każdej bulionówki (na cieście) położyć upieczone serduszko. Jemy z wkruszonym ciastem w gulaszu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Smażone części z kaczki, ziemniaki i sałatka.
Dania główne
Biała kiełbasa zapiekana w czerwonym aromatycznym winie ze śliwkami
Dania główne
Wielkanocne roladki z indyka nadziewane kapustą kiszoną i żurawiną
Dania główne
Wątróbka z ryżem
Smażone części z kaczki, ziemniaki i sałatka.
Smażone udka i filet z kaczki podany z ziemniakami i domowego wyrobu sałatką...
Odsłon: 52
Biała kiełbasa zapiekana w czerwonym aromatycznym winie ze śliwkami
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w czerwonym winie oraz suszonymi śliwkami.
Odsłon: 125