Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to prosty i szybki, ale jaki pyszny pomysł na obiad. Uwielbiam je, ponieważ przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koper oraz kwaśna śmietana.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1892
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3847
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3611
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 423
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1892
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3847
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3611
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 423
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Życzę smacznego! :)