Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27450
Dodano: 21.03.2020
Odsłon: 3334
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Dolcevita-in-my-kitchen 31 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Jakie pyszne, zlote i chrupiace :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 23 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Piekne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 23 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowne i chrupiące,przepyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 23 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Cudownie wyglądają!Aż się głodna zrobiłam:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 22 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 22 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Moja rodzina przepada za plackami ziemniaczanymi. Chętnie wypróbuję je z koperkiem. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 21 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Ale bym wszamał Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz