Do góry

Dania główne Przepis na:

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 25574

Dodano:

Odsłon: 429

Placki ziemniaczane to prosty i szybki, ale jaki pyszny pomysł na obiad. Uwielbiam je, ponieważ przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koper oraz kwaśna śmietana.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.

  2. Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń