Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1208
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457738
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2276
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1208
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457738
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2276
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu. Życzę smacznego! :)