Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia.
Złociste risotto z kurkami i sezamem
Składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 120 g kurek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 120 g kurek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 151
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 151



Składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 120 g kurek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu. Życzę smacznego! :)
Przepyszne...:)
Uwielbiam dania z kurkami! W wolnej chwili jadę do lasu na kurki i potem robię Twoje risotto :)
I smacznie i pięknie. Jak zwykle u Kasi :)
Biorę w ciemno :-)
Ależ to pysznie wygląda <3