Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocisty ryż to pyszny dodatek do dań np indyjskich. Doskonale nadaje się do wieprzowiny vindaloo, na którą przepis już zamieściłam. Do przygotowania użyłam ryżu bosmati, który jest ryżem indyjskim. Charakteryzuje się tym, że jego ziarna są znacznie cieńsze i dłuższe od zwykłych, popularnych u nas odmian ryżu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 103
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 46
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 70
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 103
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 46
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 70
Składniki
Ryż ( u mnie z dwóch torebek po 100 g ) namaczamy przez 15 min w ciepłej wodzie
W rondlu lub woku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego orzechy. Smażymy, aż się zezłocą. Następnie wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy
Na tłuszcz wrzucamy przyprawy ( z wyjątkiem kurkumy ) i smażymy, aż tłuszcz stanie się aromatyczny
Do przypraw dodajemy odcedzony ryż oraz orzechy. Mieszamy i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy kurkumę. Mieszamy i dusimy, aż ryż będzie miękki