Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocisty ryż to pyszny dodatek do dań np indyjskich. Doskonale nadaje się do wieprzowiny vindaloo, na którą przepis już zamieściłam. Do przygotowania użyłam ryżu bosmati, który jest ryżem indyjskim. Charakteryzuje się tym, że jego ziarna są znacznie cieńsze i dłuższe od zwykłych, popularnych u nas odmian ryżu.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 220
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 220
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Ryż ( u mnie z dwóch torebek po 100 g ) namaczamy przez 15 min w ciepłej wodzie
W rondlu lub woku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego orzechy. Smażymy, aż się zezłocą. Następnie wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy
Na tłuszcz wrzucamy przyprawy ( z wyjątkiem kurkumy ) i smażymy, aż tłuszcz stanie się aromatyczny
Do przypraw dodajemy odcedzony ryż oraz orzechy. Mieszamy i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy kurkumę. Mieszamy i dusimy, aż ryż będzie miękki