Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocisty ryż to pyszny dodatek do dań np indyjskich. Doskonale nadaje się do wieprzowiny vindaloo, na którą przepis już zamieściłam. Do przygotowania użyłam ryżu bosmati, który jest ryżem indyjskim. Charakteryzuje się tym, że jego ziarna są znacznie cieńsze i dłuższe od zwykłych, popularnych u nas odmian ryżu.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 662
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 387
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3538
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 662
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 387
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3538
Składniki
Ryż ( u mnie z dwóch torebek po 100 g ) namaczamy przez 15 min w ciepłej wodzie
W rondlu lub woku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego orzechy. Smażymy, aż się zezłocą. Następnie wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy
Na tłuszcz wrzucamy przyprawy ( z wyjątkiem kurkumy ) i smażymy, aż tłuszcz stanie się aromatyczny
Do przypraw dodajemy odcedzony ryż oraz orzechy. Mieszamy i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy kurkumę. Mieszamy i dusimy, aż ryż będzie miękki