Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zanim zaprotestujecie, że nie jecie podrobów, w tym żołądków, przeczytajcie to, co chcę Wam o nich powiedzieć. Podobnie jak wątróbka mają same zalety: są doskonałym źródłem białka - w 100 gramach jest go aż 17 gram! Zawierają cynk, miedź, potas, selen, żelazo, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Cholina z kolei sprawia, że doskonale regulują gospodarkę lipidową oraz funkcjonowanie wątroby i układu nerwowego. Tyle naukowej teorii, teraz moja opinia: odpowiednio przygotowane i przyrządzone są pyszne, niskokaloryczne i można je pomylić z innymi rodzajami mięs. Pogląd o tym, że trzeba je baaardzo długo gotować, wynika z faktu, że nie wszyscy oczyszczają je ze wszystkich twardych i błonkwatych elementów. Jeśli podejdziecie do nich jak do filetowania ryb, okaże się, że wcale tak nie jest. Zapraszam dziś na żołądki indycze z prażonym czarnym pieprzem, otulone pysznym chrzanowo - śmietanowym sosem.
Żołądki opłukać i wyfiletować: wyciąć środek i błonki zewnętrzne, by zostały czyste mięśnie.
Pokroić na średniej wielkości kawałki, w rondlu roztopić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, posolić, a gdy żołądki nie będą już krwistego koloru, zalać 500 ml wody, wrzucić ziarna pieprzu i dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę w rondlu tak, aby zakrywała żołądki.
Po tym czasie wyciągnąć mięsne kawałki na talerz, pokroić cebulę w kostkę i wrzucić do wywaru, dusić maksymalnie 10 minut, bo ma pozostać chrupka. W kubku sporządzić "zaklepkę" z niewielkiej ilości wody, śmietany i wody, dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać do rondla (najlepiej na ten moment zdjąć go z ognia).
Sos doprawić sosem sojowym, dodać chrzan, słodką wędzoną paprykę, pieprz, wsadzić do niego żołądki i razem gotować do 10 minut, by całość się połączyła i była ciepła. Na minutę przed końcem wrzucić koperek, wymieszać.
Serwować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Żołądki w połączeniu ze słodką marchewką i koperkiem smakują wyśmienicie.
Odsłon: 1686
Jesteś wielbicielem podrobów, to mam dla Ciebie idealny przepis, nie jadłam j...
Odsłon: 6200
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2120
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2120
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Składniki
Żołądki opłukać i wyfiletować: wyciąć środek i błonki zewnętrzne, by zostały czyste mięśnie.
Pokroić na średniej wielkości kawałki, w rondlu roztopić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, posolić, a gdy żołądki nie będą już krwistego koloru, zalać 500 ml wody, wrzucić ziarna pieprzu i dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę w rondlu tak, aby zakrywała żołądki.
Po tym czasie wyciągnąć mięsne kawałki na talerz, pokroić cebulę w kostkę i wrzucić do wywaru, dusić maksymalnie 10 minut, bo ma pozostać chrupka. W kubku sporządzić "zaklepkę" z niewielkiej ilości wody, śmietany i wody, dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać do rondla (najlepiej na ten moment zdjąć go z ognia). Sos doprawić sosem sojowym, dodać chrzan, słodką wędzoną paprykę, pieprz, wsadzić do niego żołądki i razem gotować do 10 minut, by całość się połączyła i była ciepła. Na minutę przed końcem wrzucić koperek, wymieszać. Serwować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Naleśniki podstawowe
Dania główne
Udka zapiekane w majonezie
Dania główne
Kotlety drobiowe
Dania główne
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Naleśniki podstawowe
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 5
Udka zapiekane w majonezie
Wyborne udka na niedzielny obiad.
Odsłon: 130