Do góry

Dania główne Przepis na:

Zraziki nadziewane ryżem

Przepis dnia 2014-08-23
Zraziki nadziewane ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 51309

Dodano:

Odsłon: 10739

Kolejny raz sięgnąłem po danie z roku 1930...niebiańsko smakuje!!!

Składniki

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 60 g ryżu
  • 3 cebule
  • 40 g smalcu
  • 60 g masła
  • 300 ml rosołu
  • mąka
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zraziki nadziewane ryżem

Przygotowanie

  1. Szynkę (chudą część) tniemy na 4 grube plastry i bardzo cienko rozbijamy ,z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Pozostałe (z porcjowania) skrawki szynki mielimy.
    Ryż gotujemy na sypko ,studzimy i mieszamy razem z mieloną szynką ,posiekaną i zeszkloną na smalcu cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 4 części.
    Każdą porcję farszu kładziemy na rozbite kotlety i zawijamy ,chowając brzegi do środka. Związujemy nitką ,oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Gdy zrazy obsmażymy ,dodajemy posiekane 2 cebule ,zasmażamy ,podlewamy rosołem i dusimy przez 30 min. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 22 września 2014 Fajne, chociaż skoro jest tam ryż, to już ziemniaki mi do tego zupełnie nie pasują. Wg mnie wystarczy sama sałatka lub surówka :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 21 sierpnia 2014 Tak, nieziemskie pychotki zrobiłeś, mniam :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 21 sierpnia 2014 Proste danie, a tak zjawiskowo się prezentuje :) Zabieram do książki i na pewno wykorzystam, chociaż pewnie pokombinuję trochę z sosem... może dodam leśne grzyby, albo pomidory.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 sierpnia 2014 Apetyczne, mięsno - ryżowe cudeńka! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 sierpnia 2014 REWELACYJNY pomysł :-) zrazy prezentuja sie i zapowiadają nieziemsko pysznie :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń