Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zrazy z indyka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Podane z sosem pieczarkowym, moim ulubionym, jak dla mnie stanowią idealny obiad. Będzie smakował i małym i dużym. Do zrazów ziemniaki lub kasza. Pycha!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
Mięso, cebulę, czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę ( ew chleb) mielimy
Do masy dodajemy żółtko oraz przyprawy
Wszystko dokładnie wyrabiamy
Z masy formujemy podłużne zrazy ( żeby mięso nie kleiło się do rąk warto zamaczać je przed formowaniem zraza w miseczce z wodą )
Zrazy wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą doprawioną łyżeczką jarzynki
Zrazy gotujemy ok 30 minut
W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos: na patelni ( ja używam do tego głębokiej patelni typu wok )rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i dusimy pod przykryciem ok 5-8 minut
Doprawiamy solą i wlewamy ok 1 szklanki bulionu przygotowanego na bazie jarzynki. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana dobrze się rozprowadziła. Doprawiamy pieprzem
Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy stopniowo do sosu cały czas mieszając i obserwując, czy sos nie za bardzo gęstnieje. Zagotowujemy
Zrazy z sosem pieczarkowym świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami oraz z kaszą jęczmienną