Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zrazy z indyka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Podane z sosem pieczarkowym, moim ulubionym, jak dla mnie stanowią idealny obiad. Będzie smakował i małym i dużym. Do zrazów ziemniaki lub kasza. Pycha!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 850
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2838
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14604
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 850
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2838
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14604
Składniki
Mięso, cebulę, czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę ( ew chleb) mielimy
Do masy dodajemy żółtko oraz przyprawy
Wszystko dokładnie wyrabiamy
Z masy formujemy podłużne zrazy ( żeby mięso nie kleiło się do rąk warto zamaczać je przed formowaniem zraza w miseczce z wodą )
Zrazy wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą doprawioną łyżeczką jarzynki
Zrazy gotujemy ok 30 minut
W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos: na patelni ( ja używam do tego głębokiej patelni typu wok )rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i dusimy pod przykryciem ok 5-8 minut
Doprawiamy solą i wlewamy ok 1 szklanki bulionu przygotowanego na bazie jarzynki. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana dobrze się rozprowadziła. Doprawiamy pieprzem
Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy stopniowo do sosu cały czas mieszając i obserwując, czy sos nie za bardzo gęstnieje. Zagotowujemy
Zrazy z sosem pieczarkowym świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami oraz z kaszą jęczmienną