Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy wieprzowe podane z kluskami śląskimi, sosem i surówką z kiszonej kapusty.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3746
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 168
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1278
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3746
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 168
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1278
Składniki
Kluski śląskie: Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, studzimy i ostudzone przeciskamy przez praskę. Wyrabiamy ręcznie ciasto z ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w większej misie, równamy. Ciasto dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy na bok a wolne miejsce po tej części ciasta zapełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie wszystkie cztery części wraz z mąką na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy takiej jakie powinny być kluski. Tniemy nożem w 4 centymetrowe kawałki, w dłoniach formujemy kulki, robimy w środku dziurkę palcem. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy łyżką cedzakową kluski i gotujemy je 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski nakładamy na talerz.
Wykonanie zrazów: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry.
Każdy plaster solimy, pieprzymy, smarujemy cienko musztardą. Na każdy tak przygotowany plaster układamy na środek pół plaster cebuli, pasek kiszonego ogórka, pasek wędzonego boczku i sera żółtego.
Każdy plaster mięsa zwijamy w roladkę, i zabezpieczamy wykałaczkami żeby się nie rozwinęły.
Rozgrzewamy patelnię ze smalcem. Zrazy obtaczamy w mące.
Smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.
W garnczku nastawiamy wodę z kostką rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Do gotującego się warzywnego wywaru wkładamy usmażone zrazy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i zabielamy go śmietaną.
Gotowe zrazy nakładamy na talerze obok klusek, polewamy sosem. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!!!